Pärlor till pappa

Nils Holgersson-plaketten 2009 för bästa barnbokstext, utdelat av Svensk Biblioteksförening.

Bilder: Sassa Buregren

Sånger om spindlar kan man skicka med telefonen, men godnattkramar är en helt annan sak. De måste ges innan kvarten har gått.

För ett litet barn är det inte lätt att förstå vad ett fängelse är. I Sverige finns ständigt tio tusen barn med en internerad förälder. På årsbasis blir det långt fler. Lägg därtill alla andra som är berörda; dagisgruppen, grannarna, kusinerna. Det blir många. Ändå finns knappast någon bilderbok som handlar om hur det kan vara att ha en förälder i fängelse.

Pärlor till Pappa behandlar ämnet som en skön-litterär skildring och utgår från det lilla barnets förståelse. Sonja beger sig till fängelset för att försäkra sig om att Pappa har det bra. Hon vill också veta varför han försvann. För inte var det väl hennes fel? När hon till sist kommer till honom i fängelset så blir allt lugnt, för Pappa är Pappa trots allt!

”Maud Mangolds text går under huden på mig. Med få ord fångar hon och förmedlar alla känslor, all hopplöshet och sorg och sätter fingret på det verkliga problemet för alla dessa barn … Tillsammans med varbergsillustratören Sassa Buregrens sotiga, talande bilder, som är så fyllda av känslor och melankoli, blir det nästan övermäktigt. Jag älskar att det inte väjs för den avgrundsdjupa sorgen, även om jag tacksamt tar emot den strimma av lugn och hopp som ges i slutet.”

Johanna Hillgren/ Hallands Nyheter