Del 2: Magognyögat

Oliver är för andra gången i Landet Innanför. På vägen in möter han Fanny som har fått ett konstigt brev från sin storasyster. Långt inne i det hemliga landet hittar hon sin syster i något som liknar ett arbetsläger långt inne i skogen. Där finns inte bara unga människor, också unga troll. Alla går de klädda i likadana kåpor och alla tillber de Ödeshärskaren.

”Vad händer om människorna äntligen vill komma trollen när? Om vi plötsligt tvingas leva på samma villkor och behöver varandras hjälp? – Det är vad som sker i Mahognyögat. Och plötsligt får berättelserna om trollen en helt ny dimension. Det handlar om brist på tolerans och om fördomar som kan övervinnas: När vi vågar lyssna på trollen blir de inte längre något hot, utan tvärtom en berikande bekantskap.

Med Mahognyögat intar Maud Mangold sin plats som en barnboksförfattare att räkna med. Hon förvaltar ett sagoarv, tar upp samtida problem på ett intressant och trovärdigt vis, och skapar en egen värld där de spännande äventyren är precis lagom tryfferade med känslosamhet och idealism. Det är sympatiskt, medryckande och oerhört skickligt gjort.”

Kajsa Öberg Lindsten/ Göteborgs-Posten