Augustinatt

Det var den tredje dagen som Felix var försvunnen och fortfarande hett som i helvetet. Fatta att jag blev orolig! Felix är ingen tuff bondkatt som jagar råttor; han är en bortskämd siames med klarblå ögon, som lever på lyxkyckling i små svindyra plastpåsar. Vart hade den dumma katten tagit vägen?

Nora och hennes storebror Alfred är ensamma i sommarstugan ett par heta augustiveckor. Deras bortskämda katt försvinner, men Alfred har blivit kär och Nora får ingen hjälp med att leta. En kväll hör hon konstiga ljud borta vid äppelträdet. Ett bylte, vad kan det vara?

 ”Skrock och klassiska sagoinslag tränger sig effektfullt in på alla plan. Hur var det nu med bortbytingar och troll? Den klara verklighetsfonden höjer mystiken kring hittebarnet, samtidigt som den också snuddar vid en angelägen diskussion om flyktingbarn och papperslösa. Vem är denna Kurre? Ja, han kallas så. Vad är hans historia? Kan syskonen påverka hans framtid? Och är Nora verkligen själv den hon alltid trott sig vara?

Augustinatt är en spännande historia som i jakten på en försvunnen katt lockar fram både existentiella frågeställningar och sidor hos karaktärerna de knappt själva visste att de hade. Mangold är hela samtidssagan igenom en ömsint berättare som lämnar utrymme för läsaren att tänka till och fylla i luckor. Det gör berättelsen både engagerande, varm och snyggt balanserad.”

Jonas Fries/ Smålandsposten