Vilma och regnbågsfjädrarna

 

“Under tiden hade Aspa kilat före in i vardags-rummet. Hon hade ställt påsen under bordet och rullade just av sina våta strumpor.

– Varmt och skönt, sa hon och spretade med tårna mot elementet.

– Så, vad gör du här? frågade Vilma. Ska du flytta tillbaka till landet?

Aspa skakade på huvudet så att de svarta flätorna vispade. Sedan nös hon och snöt sig i kjolkanten.

– Knappast. Men det är kusinträff i morgon och den vill jag inte missa för allt i världen.”


Det är vinter och Vilma är ensam i stugan på landet. Hon har inte träffat vätteflickan Aspa på länge, men nu dyker hon upp alldeles oväntat. I påsen har hon en hemlighet som ska göra succé på kusinträffen. Men det går inte riktigt som Aspa har tänkt sig. Vättar brukar vara duktiga på att trolla, men Aspa behöver visst träna lite.

Mitt ute i skogen bor hundgubben med sina otäcka kamphundar. Dit får Vilma inte gå, men hon följer ändå med Aspa som vill hälsa på sin älskade farbror Blåbär. Där händer en massa spännande saker: de fångar en liten tax, räddar farbror Blåbär från förgiftning och testar hans korvmaskin.


Det kunde gått riktigt illa när den hemska hunden fångar Aspa, men hon räddas av något rött som lyser. Efteråt singlar en röd fjäder ner till marken... Kan den ha något med Aspas försvunna mamma Rosella att göra?

Mitt i alltihopa får Vilma veta att hon och pappa kanske måste flytta. Det är mammas fel, för hon vill ha ut pengar till sitt nya hus. Det är tur att Vilma har faster Siri att anförtro sig åt.

Rabén&Sjögren  2010

ISBN 978-91-29- 67329-6

Bilder: Maria Sandberg