Svart glas                                    Tillbaka   ›››

 

”Det nya huset ligger på en kulle och vänder ryggen mot havet. Det kryper ihop för vinden och gör lä på trappan. Fönstren på gaveln speglar sig i solnedgången, men på framsidan är de kalla och döda. Jag kan inte se ett enda stort träd. Här finns bara låga tallar och ljung. Hur ska det här kunna bli ett nytt Hemma?”


Umbra har valt att flytta med sin mamma Ester. Huset har en ateljé där Ester kan måla och allt ska bli så bra. Men medan Ester målar allt mer intensivt, känner sig Umbra ensam och övergiven. Ingen har tvättat, maten tar slut och det finns inga pengar. Umbra saknar sina vänner i stan och känner sig liten i de stora rummen. Då upptäcker hon att de inte är ensamma i huset.

”Jag stirrar på den lilla kurande gestalten som naglas fast av ficklampans stråle. En massa rufsigt alldeles vitt hår och magra händer som håller i något rött.

Min morgonrock! inser jag förvånat.

Varelsen blundar, det ser nästan ut som om den ber. En blek madonnabild mitt i vårat badrum. Sedan tänder jag taklampan. Det är en flicka, det syns nu. Hon skälver till i det plötsliga ljuset och kramar morgonrocken ännu tätare i famnen. Händerna är alldeles genomskinliga.”


Vem är flickan som bor i källaren? Har hon ingen som tar hand om henne? Och varför ljuger hon hela tiden? Umbra och hennes nya vän Amos dras in i ett sällsamt äventyr i sökandet efter den mystiska flickan från underjorden.

Rabén&Sjögren 2012

ISBN 978-91-29-68112-3

Omslag: Sofia Liljander