“– Jag som trodde att jag hade letat igenom hela vagnen efter brännvinspavor, klagade Lisa.

– Du ska inte anklaga dig själv för att Zorilla super, sa Sokrates, gudarna ska veta att du gör så gott du kan. Men nu är goda råd dyra: nu får det bli reservplanen!

– Va? Menar du att jag ska ... men, det trodde jag bara var på skoj när du sa det?!

– Nenene, det här är allvar. Nu får du hoppa in, Lisa. Eller låt oss kalla dig ... Lizette. Det blir bra! Du får skriva Lizette på skylten.”


I den här boken får vi följa Lisa som har rymt med det kringresande gycklarsällskapet Ribokoffs. Nu har de kommit till Göteborg och Samuel jobbar extra på kvällarna som lyktskötare. Här möter han en brokig samling. Det är Madame Zorilla, spåkvinnan med stort hjärta som har så svårt med spriten. Dvärgen Sokrates, sällskapets “clown och hjärna”, och Ling, världens längsta kines.

Lisa går mest klädd som pojke, för att undgå upptäckt. Men en dag får hon rycka in som spåkvinnan Lizette. Ibland får hon också vara med i Trollkarlen Trixos föreställningar, men det avskyr hon. Samuel känner direkt att det är något skumt med den smidige trollkarlen och spåkulan ger sina magiska tecken...

Rabén&Sjögren 2007

ISBN 978-91-29-66542-0

Lisa är tretton år och snart vuxen. Vid mitten av 1800-talet innebär det att hon ska bära lång kjol och korsett. Leken är slut och livet kommer att inskränkas. Hon både lockas av vuxenlivet och flyr undan. Lisa går in och ut ur olika roller. Ena stunden klär hon sig som pojke, men som spåkvinna måste hon stoppa upp sina bröst och sminka sig. Spåkvinnans lärling handlar om ambivalens inför vuxenlivet och spirande sexualitet.


RecensionerRec._Spakvinnan....html