Pärlor till Pappa

Sonjas pappa är i fängelset. Varför är det så?

 

Kabusa Böcker  2008

ISBN 978 91 7355 080 2

“– När kommer Pappa hem? frågar Sonja för hundramiljonte gången.

– När tiden har gått, svarar Mamma igen.


Sonja tänker, Sonja undrar. En fråga till har hon, men den är så svår att ställa. Den handlar om varför, varför Pappa försvann.

Vad var det som hände – och vad gick så fel?”


Sonjas pappa är borta, det känns som tusen år innan han får komma hem. Hon väntar och längtar och undrar. Till sist packar hon sin ryggsäck och ger sig av. Hon har gjort ett pärlhalsband och så tar hon med matsäck och en ficklampa, ifall Pappa har det mörkt där han är. Vägen är lång och ensam, men Sonja tänker på Pappa och blir modig.

För ett litet barn är det inte lätt att förstå vad ett fängelse är. I Sverige finns ständigt tio tusen barn med en internerad förälder. På årsbasis blir det långt fler. Lägg därtill alla andra som är berörda; dagisgruppen, grannarna, kusinerna. Det blir många. Ändå finns knappast någon bilderbok som handlar om hur det kan vara att ha en förälder i fängelse.


Pärlor till Pappa behandlar ämnet som en skön-litterär skildring och utgår från det lilla barnets förståelse. Sonja beger sig till fängelset för att försäkra sig om att Pappa har det bra. Hon vill också veta varför han försvann. För inte var det väl hennes fel? När hon till sist kommer till honom i fängelset så blir allt lugnt, för Pappa är Pappa trots allt!


Vi tror att Pärlor till Pappa kan läsas för alla barn. Alla har ju hört talas om ett fängelse, eller hur? Nog är det så att alla barn undrar och funderar över hur det kan vara där!

Det finns flera aktörer som stödjer barn med en förälder i fängelse. Bland annat Solrosen i Göteborg och Bryggan i Stockholm.

Bilder: Sassa Buregren

Pris! Nils Holgersson-plaketten 2009 för bästa barnbokstext, utdelat av Svensk Biblioteksförening.


RecensionerRec._Parlor_till.html