Magisk realism för barn

 
 

Jag skriver för barn i alla åldrar, från tre till femton år. Mest har det blivit barnromaner för mellanåldrarna i en genre som jag vill kalla magisk realism för barn. Det handlar om vanliga barn i sin vardag där fantasin blommar ut. För tänk om det verkligen finns troll och tänk om den där konstiga roten är levande. Den där underbara lekfulla osäkerheten i tillvaron har jag alltid älskat, för vad är det som säger att allt verkligen är som vi tror?


Några böcker är ren fantasy där det mesta av handlingen utspelar sig i en helt annan värld t ex serierna Landet Innanför, Skuggspelet och Spegelspelet.


Jag gör också bilderböcker i nära samarbete med konstnären och illustratören Sassa Buregren. Några översättningar har jag också gjort - ett arbete som även berikar mitt eget skrivande.


Folk frågar alltid var jag får idéer och inspiration ifrån och det är alltid lika svårt att svara. Så här: det gäller att ha tid, verkligen mycket tid, och så börjar jag bara skriva. Jag börjar med en bild eller en plats, befolkar den och något händer, därefter rullar det på. En inre film rullar i en privat visning och det gäller att beskriva den i ord.