Rabén&Sjögren 2000

ISBN 91-29-66121-8

“Hon sträckte ut handen till Fanny först och sedan till Oliver, därefter böjde hon sig ner mot Kasper. Till deras stora förvåning gav han henne högertassen med mycket allvarlig min. De mumlade sina namn, samtidigt som de undrade om det var så klokt att avslöja detta för en häxgumma. Som om hon hade läst deras tankar (eller om det var det hon gjorde?) sa gumman:

– Som ni nog förstår så har ni just hälsat på en gammal häxa. Men ni ska inte vara rädda, för jag är gammal och då blir man klok. Nåja, visst har jag väl gjort ett och annat i min ungdom som jag inte är så stolt över... Men nu är jag så snäll, så snäll så det aaaanar ni inte.”


Så presenterar sig häxan Kornelia. Hon med ögon som mahogny, hon som blir en berguv om natten.


Oliver är för andra gången i Landet Innanför. På vägen in möter han Fanny som har fått ett konstigt brev från sin storasyster. Fanny är orolig och det med all rätt. Långt inne i det hemliga landet härskar nämligen onda krafter och det är inte bara Legina som har råkat illa ut.

Fannys hittar sin storasyster i något som liknar ett arbetsläger långt inne i skogen. Där finns inte bara unga människor, också unga troll. Alla går de klädda i likadana kåpor och alla tillber de Ödeshärskaren. De arbetar hårt och säger sig vara lyckliga, men Fanny och Oliver tror inte på det. Ännu mera skeptisk är deras trogna vän bland trollen, Ruska. Med hjälp av den gamla snälla häxan Kornelia avslöjar de Ödeshärskaren som en bedragare.


Mahognyögat handlar om lockelsen i att tillhöra en grupp, låta någon annan bestämma och följa med strömmen. Det gäller att hitta sig själv, våga bryta mot gruppens normer och gå sin egen väg.

Omslag: Alvaro Tapia


RecensionerRec._Mahogn....html