“– Aldri kunne ja väl tro att dä skulle va så härlit å åka mä buss, sa hon till chauffören när hon klev av. Tack så mycke!

Hon gav honom ett brett leende genom rånarluvan. Busschauffören ryckte till när han mötte de glittrande gula ögonen och tittade långt efter flickorna innan han sakta körde vidare mot bussgaraget.”


Bussföraren hade nog aldrig i sin vildaste fantasi kunnat gissa vem som dolde sig bakom maskeringen! Trollflickan Ruska har kommit ut  från Landet Innanför för att söka läkarvård till sin allra minsta trollsyster, Minitott. Fanny tar emot henne och tillsammans lyckas de avslöja en girig doktor som tjänar pengar på skumma mediciner.

Minitott blir opererad och det visar sig att hon har svalt en massa skrot, bland annat en viss kopparnyckel som får betydelse för flickornas äventyr.

Rabén&Sjögren 2001

ISBN 91-29-66123-4

Människorna i Sverige har alltid haft ett särskilt förhållande till trollen. Man har bytt saker, förhandlat om gränser och till och med gift sig med varandra. I folksägnerna skildras trollen som både goda och onda, de är vilda, men möjliga att umgås med. Kanske måste det vara så i ett land med så mycket skog och vild natur. Jag har varit noga med att följa och utveckla nordisk folktro i serien om Landet Innanför.

Omslag: Alvaro Tapia


RecensionerRec._Kopparn....html

Vad skulle ett troll säga om vår värld? Det ville jag undersöka i Kopparnyckeln. Ruska förundras över sådant som Fanny tar för självklart. Som att åka buss eller hiss. Men hon är också klarsynt och har ett större civilkurage än många människor. När Ruska hittar försöksdjuren i sjukhusets källare släpper hon ut dem utan att tveka. Det orsakar förstås kalabalik och tidningsrubriker.