“Hay Lin kom tillbaka med en vacker ask och i den låg ett stort förstoringsglas som såg gammalt ut. Asken hade en kinesisk drake på locket och  doftade svagt av rökelse.

Fyra huvuden böjde sig samtidigt över förstoringsglaset. Först såg de bara den förstorade suddiga gestalten. Men efter några sekunder blev bilden skarpare. Ett par stickande ögon under en spretig lugg. En krokig näsa och en mun med tunna läppar. Det var svårt att avgöra om varelsen var ung eller gammal, men den såg bister ut. Plötsligt rörde den på sig: den sträckte ut en hand emot dem!

Hay Lin tappade förstoringsglaset och Irma satte sin kaka i halsen. Taranee tog av glasögonen och putsade dem mot tröjan. Will tog upp förstoringsglaset igen.

– Såg ni vad jag såg? Jag tyckte precis att den rörde på sig...”


Mycket riktigt. Det är någon från en annan värld som söker kontakt. Amanitus kommer från landet Muscarien. Där äter man svamp, bygger hus som svampar, ja - folk ser till och med ut som svampar. Men allt står inte rätt till i Muscarien. Kungen håller på att tappa greppet, han bara roar sig och tar inte sitt ansvar för landet. Lågan flämtar helt svagt och kungens sinne grumlas. Det gäller för flickorna att blåsa liv i Klarhetens Låga.

I landet Muscarien är alla glada, lite för glada som det verkar. Ingen vill lyssna på tråkiga nyheter, allra minst kungen. När Hovsångerskan sjunger applåderar alla. Men vem är hon egentligen?   

Egmont Kids 2005

ISBN 91-7130-015-5

Omslag och illustrationer: D.Baldoni