“Oliver lyste under och över möblerna men de kunde inte se något annat än dammtussar, gamla papper, rostiga skruvar och råttlort. När de började undersöka den andra gången, som var full med bord och stolar, stannade ficklampstrålen vid något på golvet - en liten färsk jordhög med spår efter en joggingsko.

– Dom har gått in här, viskade han.”


Oliver och Terry är på sopstationen. De har hittat en ingång till det hemliga Landet Innanför och nu börjar äventyret! Med på färden dit in har de den trilskande trollungen Fille och Sabrina som vill ha sin lillebror tillbaka. Och så Vollmar som är “av tomteätt”, om någon frågar.


De möter både elaka troll och snälla. Häxan ser ganska vanlig ut, hon pratar till och med i sin mobiltelefon - när det nu finns täckning i skogarna. Och älvorna är lika onda som de alltid har varit. Det här är nämligen på riktigt och väldigt långt från gulliga sagor!

 

Rabén&Sjögren 1999

ISBN 978-91-29-66119-4

Sägner om bortbytingar är urgamla och finns i många olika versioner. Ibland har de blivit sagor som Selma Lagerlöfs Bortbytingen i Troll och människor. Glaspärleresan är en omvänd bortbytingshistoria. Det är trollungen Fille vi får följa från livet hos människorna, där han aldrig passat in, tillbaka till trollberget. Det sorgliga är att han inte passar där heller, eftersom han har bott för länge bland människor.


Glaspärleresan handlar om utanförskap och att inte vara älskad. Det är inte bara Fille som är utanför, pojken Terry söker också efter någon som bryr sig om.

Omslag: Alvaro Tapia


RecensionerRec._Glasparle....html