Rabén&Sjögren 2003

ISBN 29-66127-7

“Lindormen vred på huvudet och stirrade rakt uppåt, rakt mot trollbarnen där de satt i sin trädtopp. Dess röda ögon glimmade orörliga, utan att blinka under en lång stund. Sedan krängde den runt utan förvarning och gapade så stort som bara ormar kan. Och började svälja hela skatten! Ormar har ju inga händer eller byxfickor, det är helt enkelt så de får göra när de ska bära något med sig.”


Troll hör bättre än hundar. De behöver sina känsliga öron för att ta sig fram genom de djupa skogarna. Därför är det extra svårt att vara döv, som trollpojken Krus.

Fågelhjärtat handlar om hur Krus största dröm går i uppfyllelse - att hitta en stor skatt. Den vaktas av en Lindorm, vår nordiska föregångare till draken. Till sin hjälp har han det gnistrande röda fågelhjärtat, stenen som föll ur den döda svalans kropp.

Fågelhjärtat är den femte och avslutande boken om Landet Innanför. Man ska ju gå när festen är som roligast, sägs det. Därför satte jag punkt. Äventyret slutar som det började; med tomten Vollmar på en sopstation. Det är Matildas farmor Hanna som ställer ut sina målningar från Landet Innanför i en lokal för sopsortering (givetvis utan att tala om var motiven kommer ifrån). Så här:


“Framför nästa tavla stod en liten man; en mycket liten man i alldeles för stor överrock. Matilda kunde se hans nacke och en brun hästsvans som letade sig ut under en svart slokhatt. Det var något bekant över honom, men vad?

Då kände hon igen stövlarna: Det var ju Vollmar! Han hade kommit ut från Landet Innanför. Men ... hur vågade han?

– Han har kommit för att titta på sig själv, viskade Joel. Ser du inte?!

Jo, nu såg Matilda att tavlan föreställde Vollmar. En mycket stolt tomte som poserade framför konstnären med blicken rakt emot betraktaren.”

Omslag: Alvaro Tapia


RecensionerRec.Fagelhjartat....html

Bästa sättet att hitta en lindorms skatt är att spana efter stenröset som glöder om natten. Krus får slåss för sin skatt och slutligen frigörs den unga kvinnan som varit förtrollad i ormens kropp. Frågan är bara vad trollpojken ska göra med allt guld och silver? Tja - eftersom det är vägen som är viktig, och inte målet, så skänker han helt enkelt bort alltihop!