Fabian och Karamellhäxan

 

”Hon gav honom en plastkasse från apoteket och så plockade de sida vid sida. Skolan sjönk undan ur Fabians tankar. Tanten hade fler plastkassar i fickorna, det var den tredje som blev full med kastanjer.

– Vad ska du ha dem till? frågade han.

– Jag ska öppna en affär.

– Ska du sälja kastanjer? Men den här sorten går väl inte att äta?

Hon plirade på honom genom de enorma glasen, blinkade med ena ögat och sa:

– Affären ligger där borta, du kan väl titta in lite senare?”


Fabian är en alldeles vanlig pojke som är ganska ensam. En dag efter skolan möter han en kvinna i parken. Karamellhäxan är namnet på den affär som hon just ska till att öppna.


Vickan är Fabians storasyster. Hon demonstrerar och håller möten för att hindra politikernas beslut att såga ner de gamla träden i Kungsparken. Både Fabian och ”Karamellhäxan” hjälper till.

”Pappa hade lagt en lapp på köksbordet innan han gick till jobbet i morse. Fabian läste den igen:   Glöm inte att vi ska köpa nya skridskor idag. Kom ner till jobbet senast halv sex. PUCK! ”


Fabian älskar sin pappa. När de umgås är det nästan alltid något med sport och allra mest ishockey. Det är inte precis tråkigt att spela hockey och Fabian är inte sämst i laget, men på något sätt är det mest pappas grej. När Jonatan frågar om Fabian vill börja i schack-klubben krockar det dessutom med träningen. Men vad ska pappa säga om Fabian vill sluta spela?

Rabén&Sjögren 2011

ISBN 978-91-29-67714-0