Augustinatt                                             Tillbaka   ›››         

 

Det var den tredje dagen som Felix var försvunnen och fortfarande hett som i helvetet. Fatta att jag blev orolig! Felix är ingen tuff bondkatt som jagar råttor; han är en bortskämd siames med klarblå ögon, som lever på lyxkyckling i små svindyra plastpåsar. Vart hade den dumma katten tagit vägen?


Nora och hennes storebror Alfred är ensamma i sommarstugan ett par veckor. Men Alfred har blivit kär och Nora får ensam leta efter den försvunna katten. En sammetslen augustikväll hör hon konstiga ljud borta vid äppelträdet. Ett bylte, vad kan det vara?

Nu fick jag äntligen tag om den lilla kroppen och lyfte upp babyn mot min axel, samtidigt som jag kom på fötter. Pojken lugnade sig lite, men fortsatte gnälla. Alfons fortsatte stirra. Han såg konstig ut, vad var det med honom egentligen?

– Vad … men vad … Nora, vad är det där?


Ja, vad är det för sorts barn? Värmen gör tankarna tröga som sirap. Samtidigt som Nora blir allt mer förälskad i den lille pojken rör sig tankarna runt hennes egen uppväxt. Vem är kvinnan på fotot i skrivbordslådan, är det inte Nora själv som hon bär på? Och varför finns det inga fler bilder på henne som bebis?

Rabén&Sjögren 2013

ISBN 978-91-29-68725-5

Omslag: Sofia Malmberg

RecensionerRec._Augustinatt.html